Jakie właściwości ma panthenol? Zastosowanie prowitaminy B5 w kosmetykach

Jakie właściwości ma panthenol? Zastosowanie prowitaminy B5 w kosmetykach

Panthenol (inaczej dekspantenol, D-Panthenol i prowitamina B5) to pochodna witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego. Jest to substancja naturalnie występująca w skórze, włosach i paznokciach. Witamina B5 jest niezbędna w procesach ich tworzenia, a jej niedobory sprawiają, że skóra jest szorstka i łuszczy się, włosy stają się matowe i szybciej siwieją, a paznokcie rozdwajają się i łamią. Te braki wypełni panthenol, który wykazuje taką aktywność biologiczną jak witamina B5. Ponieważ ta ostatnia jest w swojej pierwotnej postaci dość nietrwała, w kosmetykach stosuje się panthenol, który po przeniknięciu do tkanek przekształca się ponownie w kwas pantotenowy. Jakie właściwości ma panthenol i jakie jest jego zastosowanie w kosmetykach?

Panthenol – właściwości

Panthenol wnika w głąb skóry, włosów i paznokci, dlatego jego działanie jest bardzo skuteczne i wielotorowe.

Po pierwsze, panthenol ma właściwości kojące i regenerujące, dzięki którym przyspiesza gojenie ran i drobnych uszkodzeń skóry (między innymi po goleniu, depilacji i ukąszeniach owadów) oraz pomaga w leczeniu oparzeń słonecznych i blizn. Po drugie, panthenol nawilża skórę – która w efekcie staje się miększa i elastyczniejsza – oraz zmniejsza utratę wody przez naskórek. Ponadto prowitamina B5 wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka, dzięki czemu skóra przestaje się łuszczyć i jest lepiej nawilżona. Co więcej, panthenol poprawia strukturę włosa, to znaczy nawilża, pogrubia i wzmacnia jego włókno, nadaje włosom połysk i miękkość oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Prowitamina B5 wygładza, wzmacnia i regeneruje płytkę paznokcia; dzięki niej płytki są mniej łamliwe i mocniejsze. Ponadto panthenol ma działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwstarzeniowe: wygładza zmarszczki oraz zmiękcza, ujędrnia i nawilża skórę. Co więcej, prowitamina B5 jest niekomedogenna, czyli nie zapycha porów. Może być stosowana bezpośrednio na śluzówki, które także regeneruje i nawilża. Panthenol wykazuje delikatne działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i konserwujące. Jego dodatkowym atutem jest znikoma alergenność.

Panthenol – zastosowanie

Ze względu na swoje wszechstronne właściwości i wielotorowe działanie panthenol znalazł zastosowanie w wielu kosmetykach i preparatach leczniczych, takich jak:

  • Balsamy i kremy do opalania oraz po opalaniu
    Panthenol zastosowany podczas opalania przyspiesza tworzenie się brunatnego barwnika (melaniny) i osłabia negatywne reakcje skóry na promieniowanie słoneczne (zaczerwienienie, swędzenie lub łuszczenie skóry),
  • Szampony i odżywki do włosów
    Ponieważ panthenol pod względem struktury przypomina keratynę (białko budujące włosy, skórę i paznokcie), jest łatwo wchłaniany przez włosy. W efekcie wnika w nie głęboko, nadaje im gładkość i połysk oraz wzmacnia je, pogrubia i nawilża. Ponadto działa przeciwłupieżowo, wzmacnia cebulki i stymuluje wzrost włosów,
  • Kremy do rąk i paznokci
    Panthenol wygładza i regeneruje wysuszoną skórę rąk oraz sprawia, że paznokcie stają się mocne, gładkie i błyszczące,
  • Odżywki do paznokci
    Panthenol regeneruje paznokcie zniszczone częstym manicure i chroni je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak lakiery i detergenty,
  • Kremy lecznicze i kosmetyki do skóry wrażliwej
    Panthenol wspomaga leczenie i regenerację skóry po drobnych zabiegach dermatologicznych. Ponadto stosuje się go w przypadku zapalenia skóry, opryszczki wargowej i chorób pęcherzowych skóry z ubytkami naskórka,
  • Krople do oczu i soczewek kontaktowych
    Roztwór panthenolu wspiera procesy regeneracyjne rogówki, nawilża oczy oraz chroni je przed suchością, zmęczeniem i podrażnieniem na skutek długotrwałej pracy przy komputerze, działania klimatyzacji i kontaktu z zanieczyszczoną wodą w basenie,
  • Krople do nosa
    Panthenol z kwasem hialuronowym pielęgnuje uszkodzoną śluzówkę nosa, na przykład wskutek kataru lub alergii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *