Tofu: właściwości i przeciwwskazania

Tofu: właściwości i przeciwwskazania

Sprasowany twaróg otrzymywany z mleka sojowego. Powstaje z mleka sojowego, które pod wpływem soli innych składników zmienia się w serwatkę i pływającą w niej białą masę. Po jej odsączeniu otrzymujemy niemal bezsmakowe bloki tofu. Tofu: właściwości i przeciwwskazania do spożycia?

Właściwości tofu:

Tofu może zapobiec rakowi piersi

Tofu zawiera fitoestrogeny, związki podobne w działaniu do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Jedną z głównych przyczyn raka piersi są podwyższone ilości estrogenów, zarówno naturalnych, które wskutek wiązania ze swoim receptorem w komórkach zakłócają ich prawidłowy wzrost. Fitoestrogeny są nieporównywalnie mniej biologicznie aktywne od naturalnych żeńskich estrogenów, dlatego ich obecność w surowicy nie stanowi takiego zagrożenia, a wręcz przeciwnie; fitoestrogeny, które zajmują miejsce wiązania estrogenu, uniemożliwiają rozwój nowotworów hormonozależnych, w tym raka piersi.

Tofu obniża poziom cholesterolu i ciśnienie

Fitoestrogeny zawarte w tofu mogą przyczynić się do poprawy parametrów krwi, między innymi spadku stężenia „złego” cholesterolu i obniżenia ciśnienia tętniczego.

Tofu łagodzi objawy menopauzy

Podczas menopauzy organizm kobiety produkuje coraz mniej hormonów – najpierw progesteronu, potem estrogenów. Fitoestrogeny zawarte w tofu wiążą się z receptorami estrogenowymi i tym samym regulują pracę jajników. Włączenie do diety tofu i innych produktów bogatych w fitoestrogeny może znacząco poprawić samopoczucie i zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.

Tofu a choroba stłuszczeniowa wątroby

Spożywanie tofu i innych bogatych w białko sojowe produktów może znacząco redukować ilość tłuszczu, który gromadzi się w wątrobie osób otyłych. Jednocześnie nie zauważono wpływu białka sojowego na wątrobę osób szczupłych.

Tofu – przeciwwskazania do spożycia:

Tofu może osłabić pamięć i zwiększyć ryzyko demencji

Naukowcy dowiedli, że istnieje związek między terapią estrogenową a demencją po 65. roku życia. Estrogeny, więc może też fitoestrogeny, pobudzają wzrost komórek, co może nie być dobre dla starzejącego się mózgu.

Tofu może powodować alergię

Mleko sojowe, z którego powstaje tofu, może prowadzić do uczulenia.

Tofu może prowadzić do chorób tarczycy

Badania pokazują, że tofu i inne produkty sojowe spożywane w dużych ilościach mogą powodować wzrost stężenia TSH, wole i inne objawy wskazujące na niedoczynność tarczycy. Co ciekawe, zmiany ustąpiły po miesiącu od odstawienia soi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *