Olej abisyński – właściwości i zastosowanie

Olej abisyński – właściwości i zastosowanie

Olej abisyński jest pozyskiwany z modraku abisyńskiego. Ta jednoroczna roślina oleista, inaczej zwana kapustą abisyńską, występuje w dzikiej formie na stepach Afryki. Jej nasiona zawierają około 30% oleju, który charakteryzuje się bardzo wysokim stężeniem nienasyconego kwasu erukowego. Ten ostatni stanowi ponad 50% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych występujących w oleju abisyńskim; to właśnie jemu zawdzięczamy dobroczynne właściwości tego oleju w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Olej abisyński ma szerokie właściwości pielęgnacyjne, dzięki którym znalazł zastosowanie w kosmetologii. Olej z modraka umożliwia nam uzyskanie promiennej skóry i lepszej kondycji włosów. Jakie właściwości i zastosowanie pielęgnacyjne ma olej abisyński oraz jak go stosować?

Olej abisyński – właściwości pielęgnacyjne

INCI: Crambe Abyssinica Seed Oil

Olej abisyński jest lekki i bezzapachowy. Nie powoduje podrażnień ani alergii i nie jest toksyczny. Zawiera nienasycone kwasy omega-3, dzięki którym nawadnia, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, mróz i promieniowanie słoneczne. Poleca się go osobom cierpiącym na egzemę, atopowe zapalenie skóry i alergię.

Olej abisyński – zastosowanie pielęgnacyjne

Olej abisyński znalazł szerokie zastosowanie pielęgnacyjne, ponieważ:

Działa przeciwzmarszczkowo
Z tego powodu sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej, która traci elastyczność i blask. Olejek abisyński doda jej sprężystości i przywróci gładkość. Jego dodatkowym atutem jest szybka wchłanialność, która umożliwia stosowanie go w celu codziennej pielęgnacji cery. Ponadto olej abisyński chroni skórę dojrzałą przed pojawieniem się kolejnych zmarszczek i maskuje oznaki przemęczenia, zwłaszcza w okolicach oczu.

Regeneruje dłonie i stopy
Olej abisyński zastąpi głęboko nawilżający krem na suche pięty i ręce. W tym celu należy pokryć problematyczne miejsca grubą warstwą preparatu, założyć bawełniane skarpety lub rękawiczki i pozostawić na noc. Taka kuracja poprawi kondycję paznokci.

Umożliwia przygotowanie relaksacyjnej kąpieli
Aby nawilżyć całe ciało, wystarczy dodać do kąpieli kilka łyżeczek oleju abisyńskiego. W efekcie skóra będzie miękka i delikatna nawet przez kilka dni. Równie dobrze można wmasować olejek w wilgotną skórę bezpośrednio po wyjściu spod prysznica.

Przynosi ulgę po opalaniu
Olej abisyński ma kojące właściwości, które złagodzą skutki nadmiernego opalania. Olejek nie zawiera filtru przeciwsłonecznego, więc nie ochroni nas przed słońcem.

Sprawdza się jako baza maski na włosy
Olej abisyński poprawi kondycję zniszczonych i pozbawionych blasku włosów. Wystarczy, że wetrzesz go we włosy i pozostawisz na kilka godzin lub nawet na całą noc. Lepiej stosować tę kurację na suche włosy. Ponadto olej abisyński ochroni włosy przed zniszczeniami spowodowanymi czynnikami środowiskowymi i zabiegami fryzjerskimi. Wystarczy, że nałożysz kilka kropel na końcówki włosów, a ich wygląd ulegnie widocznej poprawie.

Poprawia jakość kosmetyków kolorowych
Olej abisyński dodany do pomadek i błyszczyków pozostawia przyjemnie odczucie nawilżenia na ustach i lepiej rozprowadza pigment. Z kolei zastosowany w podkładach nawilża, a jednocześnie nie zatyka porów skóry i nie pozostawia tłustego filmu. Ponadto olej abisyński utrwala makijaż. Aby się o tym przekonać, wystarczy musnąć nim usta i powieki przed aplikacją kolejno szminki i cieni. Co więcej, sprawdzi się jako baza pod podkład, która zapobiegnie świeceniu cery i przedłuży trwałość fluidu. W przypadku cery bez niedoskonałości ten ostatni wręcz okaże się zbędny.

Olej abisyński – zalety

Olejowanie zyskało na popularności, zwłaszcza wśród miłośniczek kosmetyków ekologicznych. Mimo to do zakupu oleju często zniechęcają nas różne czynniki, takie jak:

  • jego cena, która przewyższa koszt balsamu lub odżywki,
  • specyficzny zapach,
  • krótki termin przydatności,
  • tłusty film, który pozostawia na skórze.

Z drugiej strony, oleje mają wyjątkowe właściwości, których nie wykazuje balsam ani mleczko do ciała. Olej abisyński to dobry wybór dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z olejowaniem, ponieważ jest mniej tłusty niż większość olejów, pozbawiony zapachu i odporny na działanie wyższych temperatur oraz szybko się wchłania, dlatego można go stosować także na dzień. W dodatku olej abisyński jest stosunkowo tani, zwłaszcza jak na produkt przeznaczony do wrażliwej skóry.

Ponadto olej abisyński jest idealny dla osób o skórze wrażliwej i atopowej – nie tylko nie wywołuje podrażnień, lecz także koi skórę, wygładza ją i poprawia jej koloryt. Dodatkowo skutecznie nawilża suchą skórę i chroni ją przed utratą wilgoci, a przy tym wzmacnia jej naturalny płaszcz hydro-lipidowy. Z tego powodu warto stosować go na włosy, które nawilża i nabłyszcza.

Jak stosować olej abisyński?

Oleju abisyńskiego można używać samodzielnie. W tym celu wystarczy wmasować kilka kropli w twarz, dłonie, paznokcie lub włosy. Te ostatnie powinny być natłuszczane na noc i dokładnie myte następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *